Vrouwen over de hele wereld kampen met mentale uitdagingen. Dit varieert van zelftwijfel, (postnatale) depressie tot angststoornissen. Helaas worden deze uitdagingen vaak niet alleen over het hoofd gezien, maar ook onderdrukt door alle sociale druk en verwachtingen. Dat maakt dat veel van ons vrouwen hier alleen mee rondlopen en een interne strijd voeren. Het kan ervoor zorgen dat je er continue gedachten over hebt en je niet lekker in je vel voelt.
Mijn Ontwikkelcoach zet zich in om vrouwen te versterken en ondersteunen in het voorkomen en herpakken van deze strijd. Het benoemen en erkennen ervan is dan ook zeer van belang en vaak een eerste stap. Hieronder benoem ik 3 voorbeelden van een stille strijd.
Depressie en Angst: De Stille Plaag
Depressie en angststoornissen zijn aandoeningen waar vrijwel niet openlijk over gesproken worden. Maatschappelijke druk en de verantwoordelijkheden van het gezinsleven kan een aanzienlijke tol eisen van de mentale gezondheid van vrouwen. Vrouwen ervaren hier vaak een grote uitdaging, maar spreken dit minimaal uit of bijten zich erdoorheen, want dat “hoor” jij toch te kunnen. Met alle gevolgen van dien, waaronder zichzelf verliezen en/of wegcijferen.
Daarnaast is de kans groter dat deze aandoeningen meer bij vrouwen voorkomen dan bij mannen. Ze kunnen namelijk door hormonale schommelingen, de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze verergerd worden. Het is daarom zo belangrijk om de uitdagingen die vrouwen hierin ervaren serieus te nemen en de steun en begeleiding die nodig is aan te bieden om te voorkomen dat het overgaat in depressie.
Postnatale Depressie: De Stille Schreeuw
Een van de meest kwetsbare momenten voor vrouwen is de periode na de bevalling. 1 op de 7 vrouwen ervaart dan zelfs een postnatale depressie. Het gevoel van isolatie, de druk om een perfecte moeder te zijn en de fysieke veranderingen na de bevalling kunnen allemaal een impact op je hebben. Met als gevolg dat het effect heeft op het zorgen voor jezelf en je baby. Het is een uitdagende fase in je leven waar je het soms even niet weet of niet voelt.
Het is hier zo belangrijk om te delen met elkaar. Iedere moeder leert een moeder worden door te doen. Ja er zijn handvaten, maar het is zoeken wat voor jou werkt. En dat kost tijd. Het is dan oke om soms even niet blij te zijn. Om soms te twijfelen wat te doen. Om je overweldigd te voelen door deze grote verandering in je leven. Dat is normaal. Elkaar hierin bevestigen en waar mogelijk bespreekbaar maken, geeft al een hoop verlichting.
Zelfbeeld: De Stille Onzekerheid
In de tijden van nu, waarin onrealistische schoonheidsnormen nog de boventoon voeren, worden vrouwen uitgedaagd om dichtbij zichzelf te blijven staan. Op verschillende social mediakanalen wordt perfectie ook nog eens uitgelicht, wat zorgt dat veel vrouwen een verstoorde relatie hebben met hun lichaam en zelfbeeld.
Dit kan leiden tot een scala aan mentale gezondheidsproblemen. Denk aan eetstoornissen, body dysmorphic disorder (BDD) en een laag zelfbeeld. Het vergroten en uitlichten van lichaamspositiviteit, zelfacceptatie en zelfzorg is zeer belangrijk en nodig om deze negatieve spiraal te doorbreken. Dit zodat vrouwen een gezonde relatie met zichzelf kunnen ontwikkelen.
Sterker in je Schoenen Staan…
Door bewustwording te vergroten, verwachtingen te doorbreken en zelfontwikkeling te versterken, kunnen we Mentaal meer tot rust komen en beter met verschillende uitdagingen omgaan. Herken jij jezelf hier ergens in of ken je iemand die hiermee kampt… Erken het en biedt of vraag om ondersteuning.
En anders ben ik er voor je 🙂