Met tekorten aan personeel en hoge werkdruk wordt er nogal wat verwacht van werknemers. Targets moeten behaald worden, deadlines waaraan voldaan moet worden en projecten die netjes afgerond moeten zijn. Maar hoe zit het als je merkt dat je steeds vaker niet lekker in je vel voelt en toch moet presteren?
In alle jaren dat ik binnen de re-integratie gewerkt heb, kwam ik dit continue tegen. Van mensen die jaren niet gewerkt hadden en weer terug de arbeidsmarkt in wilden/moesten, naar mensen die op werk coaching konden gebruiken, omdat ze ergens in vastliepen.
De focus lag vooral op zichtbaar goed (blijven) presteren en minder op voorkomen van spanning, stress of zelfs uitval met een burn-out. Het blijven presteren met druk is een aanslag op de Mentale Gezondheid. Vanuit ervaring zie ik juist dat degene die ruimte en ondersteuning krijgen om zichzelf te ontwikkelen of indien nodig te herpakken, sterker vooruitgaan en zelfs beter gaan presteren.
Vanuit Mijn Ontwikkelcoach ben ik me hier nu ook volledig op gaan richten;
Het versterken van de Mentale Gezondheid
Niet alleen wanneer het niet goed gaat, nee nog beter is om te voorkomen dat het mis gaat. Versterken voordat je vol stress zit, je oververmoeid voelt, regelmatig uitvalt tegen mensen en je thuisfront er ook in wordt geraakt. Je voelt dan namelijk meer druk om snel te herstellen, maar hebt eigenlijk dan minder ruimte en energie om aan jezelf te werken. Het herstellen duurt dan ook vaak langer.
Tijdig werken aan het versterken van jouw Mentale gezondheid is hierin een oplossing.
En je doet dat door bijvoorbeeld;
Herkennen en Erkennen situatie
Communiceren
Draagvlak vergroten
Zelfzorg
Professionele ondersteuning
Herken en Erken de situatie
Het is belangrijk om te erkennen dat je je niet goed voelt. Dit kan moeilijk zijn in een cultuur die productiviteit en prestaties hoog in het vaandel heeft staan. Toch is het essentieel om eerlijk te zijn tegenover jezelf. Door je gevoelens te herkennen en te erkennen, zet je de eerste stap naar het vinden van manieren om ermee om te gaan.
Communiceren
Communiceer niet alleen met je directe omgeving, maar ook met je leidinggevende
Het kan eng zijn om met je leidinggevende te praten over je gevoelens, maar open communicatie is vaak de sleutel tot een oplossing. Leg uit hoe je je voelt en welke impact dit heeft op je werk. Een goede manager zal begrip tonen en samen met jou zoeken naar een oplossing. Dit kan variëren van tijdelijke aanpassingen in je takenpakket tot het bieden van extra ondersteuning.
Vergroot je draagvlak
Collega’s kunnen een grote bron van steun zijn. Hoewel het delen van persoonlijke gevoelens met collega’s lastig kan zijn, kan het helpen om te weten dat je niet alleen bent. Collega’s kunnen bijvoornbeeld taken overnemen of je emotioneel ondersteunen. Bovendien kan het delen van je situatie met hen zorgen voor meer begrip en flexibiliteit binnen het team.
Zorg voor Jezelf
Zelfzorg is cruciaal als je je niet goed voelt. Dit betekent dat je moet luisteren naar wat je lichaam en mind je vertellen. Zorg voor voldoende rust, eet gezond, en neem tijd voor ontspanning en hobby’s die energie geven. Probeer regelmatige lichaamsbeweging in je routine op te nemen, omdat dit kan helpen om stress te verminderen en je algehele stemming te verbeteren.
Professionele Hulp
Als je merkt dat je gevoelens aanhouden en je functioneren ernstig beïnvloeden, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken. Een bedrijfsarts, psycholoog of coach kan je helpen om inzicht te krijgen in je gedachten en gevoelens. Dit om je verder te begeleiden bij het vinden van manieren om ermee om te gaan. Vanuit Mijn Ontwikkelcoach zijn er bijvoorbeeld verschillende tools om hiermee aan de slag te gaan.
Conclusie
Het presteren op werk terwijl je je niet lekker in je vel voelt, is een uitdaging waar veel mensen mee te maken krijgen. Door je gevoelens te erkennen, open te communiceren, realistische doelen te stellen en goed voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met deze situatie. Vergeet niet dat het belangrijk is om hulp te zoeken als dat nodig is. Uiteindelijk is het belangrijk om zowel je mentale als fysieke gezondheid prioriteit te geven, zodat je duurzaam kunt blijven presteren op je werk.